الهام رئوفیفر؛ بازار: اردیبهشت ماه امسال دولت حذف ارزدولتی از چهار کالای اساسی را اعلام کرد، اقدامی که به طور خاص و تولیدکنندگان از قبل موافق این تصمیم بودند، اما از اجرای این طرح باعث نگرانی آنها شد، به اعتقاد فعالان اقتصادی، افزایش یکباره نهادههای دامی باعث شد. کاهش نقدینگی و سرمایه درگردش تولیدکنندگانی که نیاز داشتند پیش از اجرای این طرح، نیازهای مورد نیاز را به آنها ارائه کنند، شد.
با وجودی یک ماه از این گذشته اما به گفته فعالان اقتصادی تصمیم گرفته شده است که هنوز برای افزایش نقدینگی و خرید مصرفکنندگان ارائه نشده است، آنها بروکراسی اداری و فرآیند سختگیرانه بانکها را عامل این تأخیر میدانند و معتقدند دولت پیش از تهسیل این روند نباید دستکاری شود. آزادسازی ارزدولتی میزد.
سرمایه درگردش کم شد
موضوعی که شرکت شیر پاستوریزه ایلوار هم برآن میکند و در گفتگو با خبرنگار بازار، میگوید: عمل اقتصادی دولت سرمایه درگردش واحدهای تولیدی را ندیده است. نیاز بود تا پیش از این که طرح اجرا شود یک ردیف بودجه برای استانداردسازی فناوری واحدهای صنعتی پیش بینی میشد.
محمدعلی افضلی ادامه میدهد: با توجه به یکسانسازی قیمتسازی کالاها با تعرفه بازارجهانی، باید کیفیت محصولات برابر با استانداردهای جهانی در کنار تولید ماده اولیه، فرآوری، حمل و نقل و نگهداری در تولید به روز باشد.
نیاز بود تا پیش از این که طرح اجرا شود یک ردیف بودجه برای استانداردسازی فناوری واحدهای صنعتی پیش بینی میشد
وی با بیان اینکه نمیتوانیم بگوییم ماده اولیه باکیفیت داریم اما دانش و فناوری آن را تولید نمیکنیم یا محصولی را میکنیم اما حمل و نقل ما بینالمللی نیست. ای کاش تمام این زنجیره در قالب یک جراحی اقتصادی دیده میشود، افزود: نگهداری و ماشین آلات کارخانجات متعلق به چند دهه قبل است و تنها در صورت بهروزرسانی این حوزه تولیدات صنایع کشور میتواند با بازار رقابت جهانی کند.
اطلاعات بخش خصوصی
این حوزه دام با بیان این نکته که نمیتوان کالای درجه دو را به قیمت بینالمللی به دنیا عرضه کرد، میافزاید: اگر فردا این کالای مازاد با چنین سیاستی بر روی دست ما باز باشد تصمیم به تعیین جایزه صادرکننده که همان پروسه پرداخت است. یارانه دوباره تکرار خواهد شد.
صرفاً نظر از نبود زیرساختهایی از جمله نقدینگی و به روزسازی تجهیزات و ماشین آلات صنعت، فاصله قیمتی بین ارز نیمایی و موضوع دیگری است که بخش خصوصی نسبت به آن اظهار نظر میکند به عقیده فعالان اقتصادی تک نرخی شدن قیمت ارز تنها را از دست میدهد. رانت و بحرانهای اقتصادی است، این همان مسئله است که رئیس اتاق بازرگانی گرگان با آن میکند.
ارز تک نرخی شود
رئیس اتاق بازرگانی گرگان در گفتگو با خبرنگار بازار به تک نرخی شدن قیمت ارز میکند و میگوید: اگر بتوانیم دولت را متقاعد کنیم که بتوانیم یک نرخ را انجام دهیم، عقلانیت در تجارت حاکم است و سود افزایش مییابد. از نظرات بخش خصوصی استفاده کند؛ برخی از مواقع به اشتباه میدهند یا تصمیم بیاطلاعی را میپذیرند که تبعات آن را مردم و بنگاههای اقتصادی میدهند.
علی محمد چوپانی اضافه میکند: اگر دولت عمل اقتصادی انجام دهد، خودش باید تبعات آن را بپذیرد. یکی از عوارض جراحی های اقتصادی نیاز به سرمایه گذاری در واحدهای تولیدی دارد که با افزایش یکباره قیمت آن ها از طریق بانک تامین می شود.
درکنار نگران از وقوع سرنوشت آرزوی ارزدولتی و فاصله قیمتی که بین این دو هرروز ایجاد میشود، پرداخت نقدی یارانه به مصرفکننده و عدم پرداخت آن در چهار کالای اساسی که دولت برای آن به مردم سوبسیط پرداخت میکند از مسائل دیگر مناقشه است. خصوصی و دولت است.
ارائه کارت توسعه به مردم
در این رابطه رئیس هیأت مدیره تولید گوشت مرغ پیگیر در گفتگو با خبرنگار بازار، میگوید: ارائه کارت به مصرفکنندگان به ماندگاری این کالا در مصرف خوراکی مردم و کمک به تولید میشد. با پرداخت یار نقدی، تضمینی برای صرف این هزینه در بخش تامین هزینه نیست، این روند دولت را ناگزیر به تاوان پرداخت می کند، آن هم در حوزه بهداشت، درمان و مسائل پزشکی می کند.
اگر میتوانیم دولت را متقاعد کنیم که بخواهیم یک نرخی را انجام دهیم و از آن استفاده کنیم، عقلانیت در تجارت انجام میشود و سود آن افزایش مییابد.
شروین اردلان با بیان اینکه عدم پرداخت کارت باعث کوچک شدن بازارها می شود که دام و طیور می شود این اتفاق برای صنعت دام و طیور خوب نیست زیرا صنعت ورشکستی و افزایش آمار بیکاری به دنبال داشت، اضافه می کند: این کار فی النفسه خوب بود. اما در اجرا با مشکلاتی همراه است. اولین افزایش قیمت مواد اولیه مانند نهادهها برای تولیدکنندگان دام و طیور دیده نشد.
به باورکارشناسان کاملاً با حذف ارزترحی، انحراف بخشی بزرگی از منابع ارزی کشور رفع میشود اما بهتر بود که در ابتدا جراحی اقتصادی را از بدنه خود شروع کنید و سازوکارهای مربوطه را با میآورد تا جامعه شوک و ایجاد روبه رو شود.
دولت تورم را کنترل کند
علیرضا عبدالهی دکتری علوم اقتصاد در گفتگو با خبرنگار بازار میگوید: دولت باید تورم را کنترل کند تا حداقل در دهه پیش رو مردم با گرانی و تورم بالای ۳۰ درصد مانع شوند. ارزش رقم یارانه اصلاح شده است مانند یارانه سابق در دراز مدت از بین نرود، پیشنهاد حوزه اقتصاد در این زمینه خارج از حوزه اقتصاد و بخش آن به بخش خصوصی است.
خروج دولت از و ایجاد اقتصاد آزاد برای کنترل تورم و آشفتگی بازار از مواردی است که سالها سیاستها و فعالان اقتصادی در حوزه اقتصاد و فعالان اقتصادی در آن اقتصاد یک فعال اقتصادی در این رابطه با بازار خبرنگار است، میگوید: برای آن کشور که کشور پایدار و با ثبات است. دولت باید از سازوکار اقتصاد خارج شود و این حوزه را در اختیار بخش خصوصی قرار دهد.
سیروس درویشی میافزاید: تقریباً بیش از 50 درصد از درآمد مردم به دولت وابسته است که این وابستگی به اقتصاد کشور را افزایش میدهد. در اجرای طرح حذف ارز دولتی از کالاهای اساسی نیز باید گفت با اجرای طرح در جامعه عدالت اجتماعی، نمیشود زیرا زیرساخت آن در جامعه موجود نیست. وجود سیستم یک پارچه برای شناسایی دهکها باعث عدم موفقیت و اجرای عدالت اجتماعی میشود.
هر چند که اقدامی برای حذف ارزدولتی است که از سوی برخی از ابزارهای اقتصادی استوده شده است، اما نمیتوان آنها را نادیده گرفت، بنابراین نیاز است تا از توانایی اقتصاددانان و فعالان اقتصادی برای رفع مشکلات پیش رو بهره ببرند تا دولت به هدفش برسد که همسانسازی به بهترین شکل ممکن باشد. .