توحید ورستان؛ بازار: شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر ظهر روز پنجشنبه، ۲۲ اردیبهشت، وارد تهران شد. در سفر امیر به تهران که به دعوت ابراهیم رئیس جمهور ایران صورت گرفت، مقامات ارشد دو کشور در زمینه تقویت روابط دو کشور در زمینههای مختلف و مسائل منطقهها و موضوعات بینالمللی مشترکان گفتگو کردند.
در این راستا رهبر انقلاب در دیدار امیر قطر فرمودند: سطح روابط اقتصادی دو کشور بسیار پایین است و باید چند برابر شود. همچنین در زمینه مسائل سیاسی نیز برای تبادلنظرهای بیشتر وجود دارد که امیدواریم این سفر مبدأ برای توسعه همکاریها باشد. امیر قطر نیز اعلام کرد: کمیته اقتصادی بین ایران و قطر فعال شده و امیدواریم تا سال آینده همکاریهای اقتصادی بهتر باشد توجهی پیدا کند. همه در برابر حوادث فلسطین و جنایات باید ببینندها می کنند.
ابراهیم رئیسی نیز در نشست خبری خود در مورد دیدار اظهار داشت: «در این مذاکره که با امیر قطر، علاوه بر این، بر گسترش روابط بین ایران و قطر در حوزههای سیاسی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی، گردشگری و انرژی متمرکز شد که سرمایه گذاریها انجام شود. مشترکی بین دو کشور انجام و توسعه و توسعه روابط دو کشور مورد تاکید ما بود.» بنابراین، میتوان با همکاری ایران و قطر را دستکم در بخش اقتصاد را در سه حوزه، انرژی، سرمایه گذاری و اقتصاد ورزش توضیح داد.
انرژی منفعت دوجانبه
اعلام رویترز؛ امیر قطر در سفری که در این هفته آغاز میشود از ایران، آلمان، انگلیس و سایر کشورهای اروپایی دیدن خواهند کرد و انتظار میروند در تلاشها برای احیای سال ۲۰۱۵ توافق هستهای ایران، راههای آزادسازی داراییهای مسدود شده ایران و امنیت انرژی در اروپا گفتوگو کند. آلمان و دیگر اروپایی در حالی که به دنبال جایگزینی برای گاز روسیه هستند.
علاوه بر این، افزایش غرب از پیامدهای جنگ روسیه و آمریکا برای تامین انرژی آمریکا و اروپا، به ویژه گاز مایع، یکی از مهمترین پروندههایی است که دوحه و تهران در حال حاضر در آن مشترک هستند. چون در بحبوحه نگرانیهای پیشنهاد و افزایش قیمتها به دلیل جنگ تهدید، در پی تقویت روابط با قطر هستند. بیشتر تولید انرژی با قراردادهای بلندمدت مرتبط است، وزیر کشور قطر قطر در امور انرژی گفت که هیچ کشوری از گازی روسیه به اروپا با LNG در صورت عدم عرضه را ندارد.
لازم به یادآوری است خبرگزاری آمریکایی که «بلومبرگ» در فوریه ۲۰۲۲، اعلام کرد که گاز ایران ممکن است برای گاز روسیه جایگزین شود و این موضوع ممکن است مشاورین را به پیش برد، به ویژه اینکه تهران دومین ذخایر گازی جهان را دارد و با آن مواجه است. قطر در پارس جنوبی/ گنبد شمالی، بزرگترین میدان گازی در جهان، سهیم هستند. همچنین افزایش تنش بین ایران با کویت و عربستان سعودی بر سر میدان نفتی آرش/ الدره در ماههای اخیر آغاز شد و تهدیدات نمایندگان مجلس عراق وفادار به ایران علیه کویت در منطقه خور عبدالله، احتمال دوحه برای کاهش تنش در محیط را افزایش خواهد داد. داد تا مواضع طرفین را برای دستیابی به نتیجه برد-برد نزدیکتر شود.
سرمایه گذاری کلید افزایش تجارت
مواردی که در بالا اشاره به یکی از مقاطع مقامات اداری ایران و کاهش سطح سرمایهگذاری دوجانبه است. توجه داشته باشید که قطر به دلیل نشان می دهد فهرستی از LNG و جمعیت پایین خود از نظر درآمد سرانه ثروتمند جهان است.
این کشور تجربه های اقتصادی به دنبال این است که از تزریق بیشتر منابع درآمدی در اقتصاد خود جلوگیری کند تا اولا دچار بیماری هلندی و تورم شود و دوما این منابع بین نسلی به آیندگان منتقل شوند. از همین روی، دوحه سرمایه گذاری های بالاتری در خارج از کشور داشته باشید تا درآمد کسب کنید مستر و مطمئن باشید.
بر اساس دادههای سال ۲۰۲۰، سرمایهگذاری مستقیم خارجی به ارزش ۴۴.۷۸ میلیارد دلار انجام شده است. قطر در سالهای اخیر سرمایه گذاری خارجی خود را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. بر اساس دادههای سال ۲۰۲۰، قطر سرمایهگذاری مستقیم خارجی به ارزش ۴۴.۷۸ میلیارد دلار انجام شده است. از بین بیش از 80 کشوری که قطر در آنها سرمایه گذاری کرده است، 34 درصد اتحادیه اروپا در حالی است که بقیه اعضای شورای همکاری خلیج فارس 24 درصد از سرمایه گذاری ها را تشکیل می دهند.
قطر به عنوان کشوری که بشدت به تولید مواد غذایی و محصولات کشاورزی وابسته است، میتوان در بخش کشاورزی و گلخانههای ایران سرمایهگذاری و تولیدات را به داخل قطر منتقل کرد.
سازمان سرمایه گذاری قطر (QIA)، سرمایه گذاری های قابل توجه در بخش های مختلف در سراسر جهان است. این صندوق بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار در بیش از ۴۰ کشور سرمایه گذاری کرده است. برای مثال ۳۰ میلیارد دلار در ایالات متحده آمریکا، ۴۰ میلیارد دلار در بریتانیا، ۲۵ میلیارد یورو در آلمان و ۳۰ میلیارد یورو. در واقع QIA با 10.3 درصد به بزرگترین سهامدار بورس لندن تبدیل شده است.
در مجموع؛ قطر به دنبال فرصتی برای سرمایهگذاری آنهم در کشوری با پتانسیل بینظیر ایران به ویژه در بخشهای گاز، برق، کشاورزی و ترانزیتی است. از همین روی موضوع سرمایهگذاری قطر در بخشهای اقتصادی ایران مانند انرژی نتیجه برد-برد داشته باشد. برای نمونه ای از این کشور با سرمایه گذاری در ترانزیت ایران می توان در دستیابی به بازارهای آسیایی میانه از طریق ایران های روشنی داشته باشد. همچنین قطر به کشوری که بتواند به مواد غذایی و محصولات کشاورزی وابسته باشد، میتواند در بخش کشاورزی و گلخانههای ایران سرمایه گذاری و تولیدات را به داخل قطر منتقل کند.
همکاری برای جام جهانی
در سفر رئیسی به دوحه، دو کشور برای همکاری در امور مربوط به جام جهانی که قرار است سال جاری برگزار شود، توافق انجام شود. ایران که امیدوار است صنعت گردشگری خود را در طول جام جهانی گسترش دهد، طرح ویزا را پیشنهاد می کند که امکان ورود بازدیدکنندگان جهانی به تهران را با ویزا رایگان می دهد.
ایران به دنبال جذب بازدیدکنندگان بیشتر به جزیره کیش است که توسط ایرانیان به عنوان مرید درخشان توصیف میشود. جزیره نزدیکی به قطر و هزینههای کم آن به تماشاگران این امکان را میدهند که در طول رویداد انتظار بیابند اقامت کنند. از همین روی در ماه مارس، قطر و ایران توافق کردند که ۴۰۰ پرواز و چهار کشتی کروز بین کیش و دوحه تردد انجام دهند.
سعید محمد، شورای عالی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی ایران بود که کشور به دنبال میزبانی ۱۰۰ هزار گردشگر برای جام جهانی است. تهران تغییرات نهایی را به فرودگاه کیش اضافه کرده و هتل های پنج ستاره خود را از ۱۰ به ۱۵ افزایش داده است.
پیشتر دیدار وزرای دو کشور در بخش حمل و نقل و گردشگری به منظور افزایش همکاری ها در این زمینه انجام شده بود. ماه گذشته رستم قاسمی وزیر راه و ترابری ایران و جاسم بن سیف السلیطی همتای قطری خود در جزیره کیش حضور داشتند. این سفر با امضای تفاهم نامه های مختلف همراه بود، سه سند دوجانبه در بخش هوانوردی، یک توافق نامه در حمل و نقل و یک سند همکاری در جام جهانی امضا شد.
داده های تجاری
موقعیتی که در بالا اشاره به مقام معظم رهبری از پایین مبادلات دو کشوری که در واقع هیچ تناسبی با موقعیت دو کشور ندارد. علم تجارت ایران و قطر در حال حاضر رقم ناچیزی حدود 400300000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 دلار خود دلار دلار است که در افزایش میزان یک میلیارد دلار در سال آینده را دارد. براین اساس در پایان سال ۱۴۰۰ میزان رشد ایران به قطر با کاهش ۳۰ درصدی به بیش از ۱۶۷ میلیون دلار و واردات از این کشور با ریزش ۳۷ درصدی تنها ۷ میلیون دلار بود که باعث تبدیل قطر به شریک ۳۴ ایران در مبادلات تجاری شد.
برای اینکه بدانیم شطح مبادلات ایران و قطر تا چه اندازه ناچیز بوده است، لازم است تا میزان مبادلات این کشور با سایر کشورها را نیز در نظر بگیریم. برای نمونه، حجم تجارت قطر با ژاپن به عنوان شریک نخست در سال 2021 از مرز 14 میلیارد دلار عبور کرده است که نفت و گاز بزرگی را داشته است.
همچنین، سفیر قطر در کره جنوبی با اشاره به این که روابط قطر و کره دائما در حال توسعه است، اعلام کرد که روابط دو کشور بر اساس مشترک و مبادلات تجاری در سال ۲۰۲۱ از مرز ۱۰ میلیارد دلار گذشته است. همچنین حجم مبادلات ترکیه و قطر در سال گذشته با افزایش دو برابری در طی 3 سال گذشته به بیش از 2 میلیارد دلار رسید.
بنابراین، با مقایسه سه نمونه فوق مشاهده میشود که حجم مبادله ایران با قطر بسیار ناچیز است که میتوان با سرمایهگذاری در بخش کشاورزی آن را افزایش داد و در گام نخست آن را به یک میلیارد دلار رساند. همچنین یکی از موارد مهم در این راستا، استفاده از قطر از موقعیت سرزمینی ایران برای اتصال به ترکیه، قفقاز جنوبی و آسیای میانه است که می تواند نتیجه را برای ایران و قطر داشته باشد.