سمیه شوریابی؛ بازار: سعید ذوالفقاری کارشناس بازار سرمایه و مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری افتخاری در بازارهای ویژه بورس اظهار داشت: بازار سرمایه بعد از این شاخص نشان داد که با حجم های توان فعلی از محدوده یک میلیون و 600 هزار واحدی را که عرضه می شود وجود ندارد. متأسفانه بحث صدور قطعنامه شورای حکام و بحث عکس العمل هایی که ایران در قبال آن را نشان می دهد بیش از پیش بازار سرمایه را بالا برد.
وی گفت: فضای حاکم بر بازار یک فضای بی تصمیم است و هر روز هم تغییراتی که باید برای تصمیم گیری استفاده کنیم تیره تر و مبهم تر می شود. بحث بحث ها، بحث نرخ دلار، تقاضای برق صنایع، بحث عرضه سهامی که شرکت ها نشان می دهند چه حقوقی دارند و چه حقیقی دارایی نقد می شوند خود را بخواهند که بفروشند و بخشی واقعی هستند که این مبالغ را به سمت بازار دلار و طلا و مسکن مشخص می کند. میبرد و بخش حقوقی را هم نشان میدهد که در این چند ماه باید به فروش برسد برای اینکه هزینههایش را جبران کند و یا پرداخت حقوق داشته باشد.
دلار محرک فعلی رشد بازار
ذوالفقاری با اشاره به اینکه در حال حاضر بازار رشد را ندارد بیان کرد: وضعیت فعلی بازار نشان میدهد که بازار توان رشد نمیکند و تنها عاملی نیست که میتواند باعث رشد دلار شود و هیچ اثر تغییر دیگری وجود نداشته باشد. پیدا کند به بحث توافق هست و برگشت به برجام توسط دو طرف که آن هم با بحث قطعنامه تیره و تار شده است.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه ادامه کرد: با نزدیک شدن به فصل گرما می توان یک شرکت مبنی بر برخی از صنایع مانند فولاد و سیمانی ها داشت که باید این شرکت را در برق نمی توانند تولید کنند!! فعلا امیدی به رشد سودآوری در بیشتر صنایع متصور نیستیم چون افزایش هزینه ها را داریم و سی درصد هم اختلاف پیدا می کند بین سامانه نیما و بازار آزاد که دلیل این اختلاف را از جانب مسئولین جواب قاطع و محکمه پسندی نیست. مسئولین بانک مرکزی و وزرا می گویند ما نفت میفروشیم و دلار خوبی هم میآید و هیچ مشکلی و هیچ خطری هم نداریم ولی دلار را متوجه نمیشویم و …
وی افزود: باید تکلیف این اختلاف شش درصد دلار را که دولت تحویل گرفت و در سامانه نیما و بازار آزاد کرد به سی درصد مشخص و ارائه دهنده شرکت ها با هزینه هایی که به آن ها مترتب می شود دلار را آزاد بفروش می دهد و می دهد. بخشی از هزینه های خود را جبران می کند و بازار را برای رشد سودآوری می کند.
بی اعتمادی و خروج پول و سیاسی شدن تصمیمات
ذوالفقاری با اشاره به اینکه پول خارج شده از بازار به راحتی برنمیگردد تشریح کرد: این امکان وجود دارد که در حال حاضر سرمایهگذاری شود و سرمایهگذاری خرد شود. اگر گشت، در چند روز متوالی نیز شاهد خروج پول از صندوق های درامد ثابت بودیم و این اعتمادی که از بین رفت است که چه دولت و چه دولت قبل باعث شد نشان دهد که این پول به راحتی برنخواهد بود.
وی گفت: در حوزه های دیگر قیمت گذاری دستوری بلای جان بازار و بحث عدم افزایش درصد نوسان و روایی افزایش درصد به دلیل است، مثلاً شاهد بودیم که خودروساز می خواست در بورس کالا پیشنهاد کند اما بدون دلیل و توضیح وزارت خانه صمت جلو. آن را میگیرند و یا قرار میدهند قرعه کشی خودرو حذف میشود که میتواند نوعی انسان را باب میسازد و از نظر تاریخی که وزیر صمت مطرح میکند قرار است تا پایان اردیبهشت بلوکها قیمت گذاری و عرضه شود که خود باعث رشد ۷۰ تا ۸۰ درصدی شود. این شرکت بود و در حال حاضر کاهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت را در این گروه ایجاد میکند که باعث بلوتکلیفی میشود، در پایان سال ۹۹ تمام داراییها و سرمایهگذاریها را ارزیابی نمیکند. سخت باشد.
دولت باید یک بار تصمیم بگیرد همه چی را باهم آزاد کند. بحث فروش آزاد، انرژی آزاد، واردات آزاد. به غیر از این حالت به هیچ جایی نخواهیم رسید
با تصمیمات سیاسی، اقتصاد غیر قابل پیش بینی است
وی افزود: وقتی تصمیمات سیاسی میشوند اقتصاد را نمیشود پیش بینی کرد.
این تحلیلگر بازار سرمایه در ادامه گفت: در شرایط کنونی احتمال تحلیل بازار وجود ندارد و سرمایه خرد تصمیم به خروج میگیرد و این نوساناتی است که در بازار میباشند به این دلیل که کسی نمیتواند تصمیم بگیرد، دولت باید همینطور باشد. تورمی که هزینه پرسنلی، هزینه کارگر، هزینه برق و …را شفاف می کند چون این هزینه ها دفعتی به وجود می آید و از بازار خارج می شود و تصوری در بازار وجود ندارد که قرار است چه اتفاقی پیش بیاد باشد.
وی ادامه داد: دولت باید یک تصمیم را همه چی را باهم آزاد کند. بحث فروش آزاد، انرژی آزاد، واردات آزاد. به غیر از این حالت به هیچ جایی نخواهیم رسید.
رانت حذف، فروش آزاد، واردات آزاد
ذوالفقاری در ادامه با اشاره به بحث جراحی اقتصادی بیان میکند: آیا میتوانیم عمل کنیم، سی درصد رشد کرده است، پس رانت انرژی یارانه را داریم، بنابراین اگر قرار است این تصمیم درست انجام شود و اسمش را جراحی کنیم، این اتفاقی است. که وجود ندارد، جراحی باید از انرژی و سوخت شروع شود نه از آرد و پنیر و شیر.
وی در انتها خاطر نشان کرد: دولت یک بار تصمیم درستی بگیرد و کلا رانت را حذف کند، فروش را آزاد و وارد کند نیز آزاد کند. به غیر از این همه اقتصادهای دنیا همین را تجربه کردند ما نمیتوانیم چرخها را از نو اختراع کنیم، زیرا این فضایی که در بازار وجود دارد دلیلش است فقط این سرمایهگذاری نمیتواند تصمیم بگیرد و بازار نمیتواند روی رشد قیمت دلار حساب کند. در نهایت این موارد یک مورد قابل اندازه گیری و پیش بینی تا بازار حرکت کند.