علیرضا رضایی در گفتوگو با خبرنگار سرویس بینالملل شبکه خبری تهراننیوز با اشاره به بحران اوکراین و درباره اینکه آیا آمریکاییها با دمیدن بر این بحران دنبال تکقطبی کردن دنیا هستند یا اهداف دیگری را دنبال میکند؟ اظهار کرد: نظام چندقطبی طی دهه گذشته در نظام بینالملل شکل گرفته بود و هژمونی آمریکا رو به زوال بود و به طور ویژه بعد از ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۴ و بازگشت رئالیستها به مراکز تصمیمگیری در کاخهای ریاست جمهوری کشورهای دنیا ازجمله ایالات متحده آمریکا حتی علم هم از اروپا به سمت آمریکا کوچ کرد.
وی اضافه کرد: آمریکا بعد از اتفاقات ۱۱ سپتامبر درصدد بازگشت به هژمونی خود با شعار یا «با ما» یا «بر علیه ما» بود که از سوی جورج دبلیو بوش طراحی شده بود و پیش میرفت و نظام بینالملل که برخاسته از سیاست خارجی قدرتهای بزرگ بود و این قدرتها مقابل آمریکا که دنبال بینالمللگرایی یا یکجانبهگرایی بود ایستادند.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: شیو.ع ویروس کرونا تحولات بزرگ اقتصادی را در سطح دنیا به وجود آورد و چین خیز برداشت و آمریکا را در حوزههای مختلف به طور ویژه اقتصادی به چالش کشید و در سال گذشته نیز هژمونی آمریکا که وابسته به تکنولوژی، فناوری و علم بود از بین رفت.
رضایی تبیین کرد: بنابراین این چینیها بودند که در ساختار بینالملل موفق شدند از طریق خرید سهام شرکتهای دانشبنیان در آمریکا انتقال تکنولوژی را به چین رقم بزنند، به طوری که ایالات متحده توان مقابله با چین را نداشت.
وی مطرح کرد: روسیه نیز به عنوان کشور دارنده انرژی سیاستهای رئالیستی را مبتنی بر تجارت اسلحه در پیش گرفته بود و ابعاد نظامیگری را دنبال میکرد، به همین دلیل موفق شد رویکرد آمریکاییها را در نظام بینالملل متحول و دچار تغییر کند.
این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه توضیح داد: امروز تحول اساسی صورت گرفته در نظام بینالملل که در اندیشکدههای سیاست خارجی ایالات متحده بارها به آن اشاره شد، آمریکاییها دچار چُرت امنیتی، اطلاعاتی و علمی بودند و پیشرفت سایر کشورها به دقت مورد بررسی آمریکاییها قرار نگرفت.
رضایی متذکر شد: خوابآلودگی آمریکاییها منجر به این شد که در نهایت فطرت و ضعف در سیاستخارجی این رژیم شکل بگیرد و میبینیم که چینیها از منظر تفکر لیبرال به آمریکا نزدیک شدند و ایالات متحده را به چالش کشیدند.
انتهای پیام/*